Nog 2 keer slapen en we zijn er weer: het Vlaams Kampioenschap Lifesaving Pool! Op zondag 21 oktober zullen 9 clubs meedingen voor de prijzen. Kom en geniet mee van wat weer een topeditie zal worden! Alle atleten zullen het beste van zichzelf geven in 10 verschillende wedstrijden! Iedereen is welkom vanaf 9u in het zwembad van Aalst (Zwembadlaan 2, 9300 Aalst). Hopelijk tot dan! 

GEZOCHT: dé coolste sportclub van Vlaanderen!
Sport Vlaanderen en MNM zijn nog de hele maand september op zoek naar dé coolste sportclub van Vlaanderen. Is jouw sportclub echt de coolste? Aarzel dan niet om een filmpje (max 1') te maken en toon aan waarom jouw club het verdient om als coolste sportclub van Vlaanderen uitgeroepen te worden!
De winnaars (1 per provincie) gaan naar huis met een waardebon van 1000 euro! De hoofdwinnaar ontvangt een totaalbedrag van 2000 euro!
Alle winnaars worden op 24 oktober (tussen 12u en 13u) bekend gemaakt tijdens de speciale Kwistet-uitzending van MNM! Deelnemen kan nog tot 30 september! Klik hier om jouw filmpje in te zenden en/of om meer informatie te verkrijgen betreffende de actie! Veel succes! 

Slecht nieuws voor onze Gentse vrienden. Controleurs van de Vlaamse Milieumaatschappij en het Agentschap Zorg en Gezondheid hebben in de zwemvijver van de Gentse Blaarmeersen een bloei van cyanobacteriën vastgesteld.
Hierdoor is beslist dat er tijdelijk niet meer gezwommen mag worden in de zwemvijver en in de Krekenplas. Benieuwd naar de waterkwaliteit van jouw regio? Kom het hier snel te weten!    

Dit jaar is september dé maand van de sportclub. Hiermee is Sport Vlaanderen al aan zijn 10e editie toe. Wil jij jouw sportclub ook in de kijker zetten of heb je een leuk initiatief om mensen warm te maken voor jouw club of sport?
Ga snel naar de website van Sport Vlaanderen en doe mee met een actie om jouw sportclub voor het grote publiek in de kijker te zetten. Bouw samen met ons aan de toekomst van jouw club want samen maken we het verschil! 

Schrik om je te vervelen dit weekend? Dan hebben wij de perfecte oplossing! Het BK Lifesaving Open Water is er weer! Ook zo benieuwd wie dit jaar in de prijzen zal vallen? Kom dan zeker eens langs en schreeuw de deelnemers vooruit!
Is het je eerste keer? Dan heb je zeker geen excuus om niet te komen!
Heb je het al meegemaakt? Dan weet je dat er geen excuus goed genoeg is om niet te komen! Amusement en (top)sport van de hoogste plank!

Wanneer? 
Zaterdag 25 augustus 2018 & zondag 26 augustus 2018
Start telkens om 10u

Waar?
Koning Ridderdijk 90 - 9434 Middelkerke


 

David Schoukens smallWelkom in het RedFed-team! 

David Schoukens is momenteel werkzaam op het RedFed-secretariaat. Hij zal alle taken van onze huidige Sporttechnisch Coördinator recreatieve sportbeoefening opvolgen gedurende haar afwezigheid.

Je kan David steeds bereiken op het e-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch 016/35.35.00.

Sinds kort is het eindelijk zover! Dankzij het statuut verenigingswerk kan de reddingssport gebruik maken voor de vergoeding voor sportbegeleiders, scheidsrechters, juryleden, ... .    
Dankzij dit statuut op maat kunnen trainers e.d. sinds 15 juli aan de slag in alle sportclubs waarbij men tot 500 euro/maand (6000 euro op jaarbasis) onbelast kan bijverdienen.
Dit statuut is een belangrijk aspect i.f.v. het blijven optimaliseren van kwaliteitsvolle sportbeoefening van onze redders, docenten en de reddersport in specifiek.  

Graag meer weten? Op vlaamsesportfederatie.be/verenigingswerk vinden jullie nog meer nuttige informatie terug. Ook worden door het Dynamo Project een aantal infosessies georganiseerd in het najaar voor al onze clubs die hier interesse voor hebben. Voor meer informatie kan men steeds mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..  

dagvandetrainer
Op 15 december vindt de Dag van de Trainer plaats in de Topsporthal van Gent. Op uitnodiging van RedFed komen twee internationale topcoaches, Elena Prelle en Raphaël Raymond, twee leerrijke sessie geven.

Sessie 1: Combinatie van 2 of meerdere sporten op hoog niveau – transfer:
Binnen het reddend zwemmen zien we in veel landen dat verschillende sporten op hoog niveau gecombineerd worden, bijvoorbeeld:
  • Zwemmen en reddend zwemmen
  • Atletiek en reddend zwemmen
  • Kajak en reddend zwemmen
  • Kajak en zwemmen
  • Baanwielrennen en gewichtheffen
  • Zwemmen en triatlon
In België wil men de sporters het liefst enkel bij zichzelf houden, alle andere sporten zijn uit den boze. Blijf van onze atleet af. Via deze sessie wil men aantonen dat een combinatie van meerdere sporten verreikend kan werken. Misschien zelfs dat wedstrijden reddend zwemmen een nog betere zwemmer van Pieter Timmers zouden kunnen maken?
 
Sessie 2: Specifieke wedstrijdvoorbereiding (Lifesaving):
Een wedstrijd reddend zwemmen is heel zwaar. Hoe pak je een opbouw aan? Op een wereldkampioenschap moet een atleet soms vier keer maximaal zwemmen binnen de twee uur en dat gedurende vier dagen na elkaar. Hoe bereid je een atleet voor op dergelijke inspanningen?
 

Een algemene oproep aan alle trainers: zet dus zéker deze zeer boeiende bijscholingsdag op zaterdag 15 december met stip in je agenda!

coolste sportclub van vlaanderenSportclubs kunnen aan de hand van een origineel en creatief filmpje laten zien dat hun club een coole sportclub is en zo kans maken op de titel 'Coolste sportclub van Vlaanderen 2018' en een waardebon van € 2.000.

Per club kan 1 filmpje van maximaal 1 minuut ingediend worden. Het filmpje moet zeker volgende elementen bevatten: de sport, de beleving/sfeer in de club en de supporters, vrijwilligers of trainers. Tijdens de Maand van de Sportclub (1 tot 30 september) kan het filmpje ingezonden worden via de website van Sport Vlaanderen.

Per provincie wordt 1 winnaar geselecteerd. Uit deze 5 winnaars wordt bovendien een overall winnaar voor Vlaanderen uitgeroepen.

Het reglement en een promotiefilmpje kan vanaf 1 augustus op de website van Sport Vlaanderen geconsulteerd worden.

APINa alle onrustwekkende verhalen over seksueel grensoverschrijdend gedrag in de sport en de cultuursector besloot de Vlaamse Overheid om dit euvel grondig aan te pakken. Eén van de acties die sportfederaties moeten ondernemen, is het aanstellen van een Aanspreekpunt Integriteit (afgekort API). Voor RedFed is dit Anne-Marie Verbrugghe. Zit je met vragen rond seksueel grensoverschrijdend gedrag? Neem dan in alle vertrouwen contact op met Anne-Marie via het e-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Daarnaast moedigen we ook alle clubs aan om een eigen club-API aan te stellen. De club-API kan eveneens met zijn/haar vragen terecht bij Anne-Marie. Met deze verschillende aanspreekpunten hoopt RedFed de huidige problematiek rond dit thema samen te kunnen aanpakken.

FILCOW2018Het openwaterseizoen in België gaat officieel van start. Na een oefensessie in het meer van Couvin (23-24/06) en Baywatch Susteren (30/06-01/07) kunnen de skills getest worden op volle zee tijdens onze jaarlijkse Flanders International Lifesaving Championships Open Water (FILCOW) in Oostende.

Naar jaarlijkse gewoonte zal de FILCOW deel uitmaken van de European Beach Flags Tour. Daarnaast werd de FILCOW vorig jaar door ILSE geselecteerd om deel uit te maken van een Europees Circuit, de Europe Cup. Dit circuit bestaat uit drie zwembadwedstrijden en drie open water wedstrijden verspreid over heel Europa.

Als organisator verwachten met dit initiatief van ILSE toch een kleine stijging in het aantal deelnemers. Jaarlijks mogen we toch enkele Europese toppers aan de start van dit internationaal evenement verwachten.