VlaremVanaf 1 oktober komt er veel meer zwemwater in aanmerking voor begeleide langeafstandszwemmers en triatleten. Lees hier de geconsolideerse versie van de Vlarem II wetgeving.

Op initiatief van Sport Vlaanderen en in goede samenwerking met het departement Omgeving, is de Vlarem-wetgeving aangepast. De nieuwe wetgeving is vooral goed nieuws voor langeafstandszwemmers die trainen in een club. Vlarem vereist dat langeafstandszwemmers doorlopend onder toezicht staan van minstens één iemand die vertrouwd is met reddings- en reanimatietechnieken. 

EK
De laatste voorbereidingen en stages zijn achter de rug. Nu kijken we allemaal samen in één rechte lijn naar het aankomend Europees Kampioenschap Lifesaving in Italië. Zowel onze Belgische junioren als ons Belgisch open team zullen de strijd aangaan voor de felbegeerde medailles in Riccione.

RedFed probeert alles zo goed mogelijk vanuit het thuisfront mee te volgen. Hou dus zeker onze Facebook- en Instagrampagina in de gaten!

week van de official
Van zaterdag 5 tot zondag 13 oktober vieren we onze officials. We uiten alleen maar respect en waardering. Op sociale media worden foto's en berichten gepost met de hashtag #bedanktscheids. RedFed zal ook weer een leuk gadget als bedanking uitdelen aan al haar officials. Want geef toe, zonder officials zijn er geen wedstrijden!

Op 5 oktober voorziet RedFed ook een bijscholing voor officials in Antwerpen (13u00 tot 17u00) of Gent (14u00 tot 18u00). Inschrijven kan via Mijn RedFed of per mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

1 dagvandesportclubbestuurder ingang
Drie feestedities van dé bijscholing- en ontmoetingsdag voor sportclubbestuurders in Gent (05/10), Genk (16/11) en Mechelen (07/12). Stel zelf je programma samen, kies uit een tiental interessante topics. Leer bij en ontmoet clubbestuurders uit je regio!

Alle info vind je op de website van Dynamo Project: www.dynamoproject.be/dag-van-de-sportclubbestuurder.

breng je sportclub naar schoolOp 18 september met een reddingsboei en een zwembril naar school? Ja, dat kan! MOEV en Sport Vlaanderen organiseren de actie 'Breng je sportclub naar school!'.

Deze actie roept alle leerlingen (van het  lager en secundair onderwijs) op om in de outfit van hun sportclub naar school te komen. Op die manier treden ze op als ambassadeur van hun sportclub en kunnen ze anderen aanzetten om te gaan sporten of zich aan te sluiten bij een sportclub. Uiteraard kan de school van deze dag iets speciaal en onvergetelijk maken door allerlei sportieve activiteiten te organiseren.

Doen jullie ook mee?

Coolste sportclubVan 1 tot 30 september gaan MNM en Sport Vlaanderen op zoek naar de 'Coolste sportclub van Vlaanderen'. De actie werd woensdag 4 september gelanceerd door MNM.

Is jouw reddingsclub de 'Coolste sportclub van Vlaanderen'? Wie weet halen jij en je sportclub dan ook de hoofdprijs van € 2.000 binnen!

Elke sportclub kan deelnemen door een filmpje van maximaal 1 minuut in te sturen via de website van Sport Vlaanderen. Het filmpje moet de volgende 3 zaken bevatten: (1) onze sport, (2) de beleving/sfeer in de club en (3) de trainers of medewerkers.

Alle informatie en het oproepfilmpje van Sportstan (MNM) kan je hier rustig nalezen. Succes!

Hoger Redder kleinHet hele jaar door is er in Vlaanderen een uitgebreid aanbod aan opleidingen Hoger Redder, Duiker-Redder en hun overgangsmodules.

In het najaar (september/oktober) starten weer een heel aantal nieuwe cursussen. Een algemeen overzicht van alle opleidingen kan je terugvinden in onze activiteitenkalender

Iedereen kan redden, dus jij ook!

Gezinssportdag
Tijdens de zomermaanden juli en augustus kan je Sport Vlaanderen, de Vlaamse sportfederaties (waaronder ook RedFed) en Radio 2 elke dinsdag vinden in een andere badstad. Daar slaan ze de handen in elkaar om gezinnen samen te laten sporten en bewegen. Alle ouders en grootouders worden uitgedaagd om samen met hun kinderen en kleinkinderen het gratis sportaanbod tijdens deze sportpromotiedagen te komen ontdekken. En vergeet dus zeker niet langs te komen bij de lifesaving stand!

De exacte data en locaties kan je terugvinden op www.sport.vlaanderen/plage-preferee

Sport Vlaanderen heeft een nieuw kennisplatform sport gelanceerd. Op het platform vind je een schat aan sportcijfers en –data. Er zijn 8 thema’s: (1) sportclubs, (2) gemeentelijke indicatoren, (3) trainers, (4) topsport, (5) sportinfrastructuur (6) schoolsport, (7) sport op het werk en (8) sportparticipatie. Alle pagina’s en data kan je interactief bekijken, en vergelijken op de parameters die voor jou het interessantst zijn. Het kennisplatform vind je op www.sport.vlaanderen/kennisplatform

justitieDe Vlaamse Sportfederatie (VSF) heeft het initiatief genomen om een speciale sportrechtbank op te richten. Die zal sancties kunnen opleggen aan trainers en leden van een sportclub of een sportfederatie in zaken van grensoverschrijdend gedrag binnen de sport. Het aantal meldingen van grensoverschrijdend gedrag in de sport is sterk gestegen. "En daarom moet streng opgetreden worden tegen misbruik", zegt de Vlaamse Sportfederatie. Wanneer de rechtbank precies geïnstalleerd zal worden is nog niet duidelijk. Het is wel de bedoeling om ze samen met het Vlaams Doping Tribunaal onder één dak samen te brengen.

Eind oktober is er een Koninklijk besluit in werking getreden. Het betreft een besluit m.b.t. de bestrijding van witwaspraktijken en terrorisme. Niet enkel vennootschappen, maar ook (internationale) vzw's en stichtingen moeten via elektronische wijze  informatie over de "uiteindelijke begunstigden" naar het UBO-register sturen. Deze aangifte moet jaarlijks via MyMinFin.be gebeuren.

Alle clubs hebben nog tijd tot 30 september 2019 om een eerste aangifte te doen. Hou er wel rekening mee dat er strafrechtelijke administratieve boetes van 250 euro tot 50.000 euro mogelijk zijn, bij niet naleven van deze verplichting.