corona virusHet coronavirus (COVID-19) blijft de actualiteit beheersen. RedFed vestigt graag jullie aandacht op onderstaande richtlijnen naar aanleiding van de ontwikkelingen van het coronavirus die ons dwingen om tot nader order enkele aanpassingen door te voeren voor opleidingen, trainingen en wedstrijden. Deze aanpassingen zijn een gevolg van de aanbevelingen van de nationale en internationale autoriteiten voor volksgezondheid, hetzij door initiatieven genomen door de federaties, hetzij initiatieven genomen door private instanties. We vatten ze even voor jullie samen.

Zwembaden:
Alle zwembaden zijn gesloten. Raadpleeg de site van jullie gemeente voor meer info. 
 
Opleidingen en bijscholingen Hoger Redder: 
Sport Vlaanderen, ISB en RedFed hebben in onderling overleg beslist om de algemene opschorting van cursussen (lessen en examens) en bijscholingen te verlengen tot en met 30 april 2020. Redders kunnen steeds hun digitaal duplicaat consulteren via hun Mijn VTS-account en bekijken wanneer hun laatste bijscholing was.
 
Wedstrijden reddend zwemmen:
 • Tot en met 30 april 2020 zullen er geen wedstrijden reddend zwemmen in Vlaanderen georganiseerd worden.
 • Momenteel zijn volgende wedstrijden afgelast: ILSE Dordrecht, MISPY, PK Limburg en WK Lifesaving.
Watersport:
Watersport is niet (langer) toegestaan. Ook niet alleen, ook niet mits in achtneming van social distancing. Meer info over dit verbod: klik hier.
 
RedFed blijft de uitbraak van de corona-epidemie op de voet volgen, zodat we jullie op de hoogte kunnen brengen van eventuele veranderingen. Indien de voorgeschreven richtlijnen veranderen, zal dit via e-mail worden gecommuniceerd naar de clubs.
 

Onze grootste zorg is de gezondheid en het welzijn van eenieder. Wij blijven de aanbevelingen volgen naarmate ze evolueren.

stay homeNaar aanleiding van de recente ontwikkelingen heeft RedFed vzw beslist om het secretariaat in Kessel-Lo te sluiten tot nader order. Dit zal ervoor zorgen dat volgende zaken tijdelijk niet uitgevoerd kunnen worden:

 • Telefoon opnemen (016353500);
 • Geen ophalingen van cursusboeken of reddersmateriaal;
 • Geen vergaderingen of bezoeken;
 • Bestellingen kunnen niet verstuurd of opgehaald worden.

Het personeel blijft in de mate van het mogelijke van thuis uit werken en zijn hierdoor nog steeds bereikbaar via e-mail. Hun respectievelijk e-mailadressen zijn:

Hilde (algemeen directeur): Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.; Wijnand (sporttechnische coördinator): Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.; Sofie (administratie en boekhouding): Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Zij zullen uw e-mails behandelen en u verder helpen. Begrijp wel dat het reageren op e-mails iets langer kan duren in deze periode.

Enkel in geval van nood kunt u contact opnemen met onze voorzitter Karel Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Alvast bedankt voor het begrip!

Karel LoggheAfgelopen zaterdag 7 maart vond de Algemene Vergadering van RedFed plaats. Er werden traditiegetrouw allerlei documenten voorgelegd ter goedkeuring (werkingsverslag, balans en resultaatrekening, begroting). Daarnaast stonden er ook verkiezingen op de agenda. We geven een kort overzicht van het nieuw bestuursorgaan:

Karel Logghe is verkozen tot voorzitter. Hij neemt de fakkel over voor de komende 4 jaar van Philippe Raes. Philippe blijft binnen het bestuur maar neemt de functie van provinciaal voorzitter Oost-Vlaanderen op zich. Luc Van den Broeck en Flor Bosmans blijven in hun functie als secretaris-generaal/penningmeester en ondervoorzitter. Danny Vanparys is volledig nieuw in het team. Hij wordt de voorzitter van de opleidingscommissie. Wim Nuyens is net zoals de voorgaande beleidsperiodes opnieuw de voorzitter van de sportcommissie.

De 5 provinciale voorzitters werden verkozen door hun provincie: Bart Dejonghe (West-Vlaanderen), Philippe Raes (Oost-Vlaanderen), Kris Thys (Limburg) en Ann Saelens (Vlaams-Brabant). De provinciale voorzitter van Antwerpen staat voorlopig nog open.

Via deze link kom je nog meer over het nieuwe bestuursgaan te weten.

In de krokusvakantie gaat er opnieuw een trainersopleiding initiator pool van start. Als initiator word je klaargestoomd om zelfstandig een training op te stellen, uit te voeren en te evalueren. Je leert inzicht te krijgen in het didactisch handelen binnen de sporttak reddend zwemmen. Als initiator zorg je er ook voor dat de trainingen van de beginnende en recreatieve (jeugd)sporters op een veilige en organisatorisch kwaliteitsvolle manier verlopen. Dit gebeurt allemaal op clubniveau en in het kader van een ruimer trainingsprogramma onder leiding van een hoger opgeleide trainer.

Meer informatie over de eerstvolgende opleiding initiator lifesaving pool in Lokeren: klik hier.

Wist je dat? Er is een mogelijk tot een assimilatie van het diploma initiator reddend zwemmen.

De toelatingsvoorwaarde is:

 • het bezitten van een diploma 'Hoger Redder' of er mee gelijkgesteld zijn én in het bezit zijn van een recent bijscholingsgetuigschrift.
 • OF minstens twee jaar actief zijn in clubverband in een reddingsclub aangesloten bij de Vlaamse Reddingsfederatie vzw.

De aanvraag tot assimilatie van het diploma initiator reddend zwemmen kan ingediend worden via de website van Sport.Vlaanderen.

word lid button

Een nieuw jaar betekent eveneens een hernieuwing van je RedFed-lidmaatschap. Het lidmaatschap voor 2020 kan je aanvragen in je persoonlijk profiel “Mijn RedFed”. Of je kan je als persoon uiteraard ook rechtstreeks aansluiten bij je favoriete reddingsclub.

Net als voorgaande jaren zijn er drie verschillende categorieën van lidmaatschap bij de Vlaamse Reddingsfederatie vzw (RedFed), namelijk (1) R lid, (2) R+ lid of (3) C lid. Afhankelijk van je aangesloten lidmaatschap geniet je van allerlei voordelen. De voordelen die verbonden zijn aan het RedFed-lidmaatschap kan je hier nalezen.

Naast personen kunnen ook zwembaden, zwem-, duik- en watersportclubs lid worden van RedFed. Neem contact op met het RedFed-secretariaat voor meer informatie.

RedFed heet iedereen (opnieuw) van harte welkom in 2020!

RedFed wenst iedereen prettige feestdagen en een gezond, waterveilig 2020!

Tijdens de kerstperiode zijn er extra sluitingsdagen. Het RedFed-secretariaat zal gesloten zijn van maandag 23 december 2019 tot en met woensdag 1 januari 2020.

Artikel 2:20 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV) verplicht rechtspersonen om op alle akten, facturen, aankondigingen, bekendmakingen, brieven, orders, websites en andere stukken, al dan niet in elektronische vorm, volgende gegevens te vermelden:

 • de naam van de rechtspersoon de rechtsvorm, voluit of afgekort
 • de nauwkeurige aanduiding van de zetel van de rechtspersoon
 • het ondernemingsnummer
 • het woord 'rechtspersonenregister' of 'RPR', gevolgd door de vermelding van de rechtbank van de zetel van de rechtspersoon.
 • in voorkomend geval, het e-mailadres en de website van de rechtspersoon
 • in voorkomend geval, het feit dat de rechtspersoon in vereffening is

Het is belangrijk deze verplichting na te leven aangezien artikel 2:22 van het WVV stelt dat diegene die namens een rechtspersoon aan een akte of website meewerkt die niet voldoet aan bovenstaande vermeldingen, aansprakelijk gesteld kan worden voor de daarin aangegane verbintenissen.

Wil je je graag laten opleiden tot een gediplomeerde trainer? In 2020 staan er (voorlopig) drie nieuwe trainersopleidingen gepland. De opleiding initiator pool gaat door in Lokeren en de aanvullende module initiator ocean zal begin juli in Lombardsijde plaatsvinden. De nieuwe opleiding instructeur pool wordt voor het eerst ingericht in 2020 en zal doorgaan in Lokeren.

Inschrijven doe je rechtstreeks via de website van de Vlaamse Trainersschool.

Hoger Redder kleinHet hele jaar door is er in Vlaanderen een uitgebreid aanbod aan opleidingen Hoger Redder, Duiker-Redder en hun overgangsmodules.

Schrijf je vandaag nog in voor een cursus bij jouw in de buurt. In 2020 starten weer een heel aantal nieuwe cursussen.

Een algemeen overzicht van alle opleidingen kan je terugvinden in onze activiteitenkalender. Iedereen kan redden, dus jij ook! 

Onze affiche 'Word redder!' was ondertussen wat verouderd geraakt en kreeg van RedFed een volledig nieuwe lay-out. 

Heb je ook graag een gratis exemplaar (in A2-formaat) van onze nieuwe affiche? Stuur dan een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Ideaal om op te hangen aan de inkomhal van het zwembad of de sporthal.