Net zoals in veel andere bedrijven heeft ook RedFed wegens de coronacrisis het afgelopen jaar extra moeten inzetten op haar verdere digitalisering. We geven een korte update:

Organisaties die lid zijn van RedFed moeten voortaan inloggen via de Club LoginDit is nieuw sinds 2021!

De logingegevens werden in het begin van dit jaar per mail verstuurd naar de organisaties. Heb je ze niet ontvangen? Stuur snel een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. om ze op te vragen.

Nadat je bent ingelogd in je organisatieprofiel kan je zelf uw medewerkers aansluiten aan uw organisatie. Je hebt de keuze uit Z lid en medewerker. Slechts 5 personen kunnen als Z aangeduid worden. Zij genieten van een korting op de reddersbijscholingen.

Als al je medewerkers zijn aangesloten aan uw organisatie kan je ze één voor één inschrijven voor de gewenste bijscholing. 

Personen die willen inschrijven voor een activiteit (bijscholing of cursus) blijven dit doen via hun persoonlijk profiel Mijn RedFed. Je logt in met je e-mailadres en wachtwoord.

Heb je hulp nodig? Neem gerust contact op met ons secretariaat!

 

Eerder deze week werden de regels voor buitenschoolse activiteiten aangepast in kader van de bestrijding van het COVID19-virus. De nieuwe maatregelen gaan in vanaf 1 februari 2021.

Als algemene regel geldt dat outdoor sporten steeds de voorkeur geniet waar mogelijk.

Voor kinderen tot 13 jaar (°2008):

 • Outdoor en indoor trainen met contact is toegestaan, in een groep van maximum 10 personen. Sportbegeleiders worden niet meegerekend in dat maximum van 10 personen.
 • Wedstrijden met deelnemers van verschillende clubs (tornooien, competitie, interclub, …) zijn niet toegestaan.
 • Je kiest voor 1 buitenschoolse activiteit of hobby. Zo beperk je het aantal groepen waarin je samenkomt en verminder je het risico op verspreiding van COVID-19.

Voor jongeren vanaf 13 jaar (°2007) tot en met 18 jaar (°2002):

 • Indoor sporten is niet toegestaan
 • Outdoor, en in zwembaden, is trainen met contact toegestaan, in een groep van maximum 10 personen. Sportbegeleiders worden niet meegerekend in dat maximum van 10 personen. Contact is toegestaan voor zover dit noodzakelijk is door de aard van de sport.
 • Wedstrijden met deelnemers van verschillende clubs (tornooien, competitie, interclub, …) zijn niet toegestaan.
 • Je kiest voor 1 buitenschoolse activiteit of hobby. Zo beperk je het aantal groepen waarin je samenkomt en verminder je het risico op verspreiding van COVID-19.

Voor personen vanaf 19 jaar (°2001 of vroeger) blijven de richtlijnen ongewijzigd:

 • Outdoor trainen of outdoor sportlessen volgen met maximum vier personen en mét 1,5m afstand is toegestaan.

Voor sportkampen tot en met 12 jaar zijn enkel in de week van de Krokusvakantie (van 13/2/2021 tot 21/2/2021) groepen tot maximum 25 personen toegestaan. Overnachtingen zijn niet mogelijk. Enkel tijdens onderwijsactiviteiten van het leerplichtonderwijs zijn samenscholingen met meer dan 10 personen toegestaan. Die richtlijnen vind je terug op de site van Onderwijs Vlaanderen (typ “lichamelijke opvoeding” in de zoekbalk).

Verder gelden nog volgende algemene maatregelen:

 • Zwembaden: instructiebaden, kinder- en sportbaden mogen open.
 • Recreatiezones en subtropische zwembaden moeten gesloten blijven. Uitbaters van zwembaden moeten het protocol voor zwembadexploitanten strikt toepassen.
 • Kleedkamers en douches blijven gesloten, behalve bij sportkampenzwembaden.
 • Sportkantines blijven gesloten.
 • Professionele sporten en topsport zijn mogelijk mits toestemming bevoegde minister.
 • Publiek is niet toegelaten, behalve 1 persoon van het huishouden bij kinderen tot 13 jaar of 1 begeleider bij een G-sporter.
 • Lokaal kunnen er strengere restricties gelden. Deze kan je nakijken op de website van jouw provincie of gemeente.

Beste Redders,

Corona, in al haar varianten, dwingt onze creativiteit tot het uiterste. Met de aangepaste Corona-bijscholingen van vorig jaar zijn we in 2021 toe aan een nieuw hoofdstuk. Er zullen nu heel snel online reddersbijscholingen worden georganiseerd. Het is de bedoeling dat alle redders van Vlaanderen bijgeschoold geraken in de maanden februari, maart en april. Per online sessie zijn er 50 plaatsen ter beschikking.

Let op dat je voor een juiste bijscholing kiest: Officiële coronabijscholing 2021. Alle redders hebben reeds een profiel bij RedFed. Je moet je inschrijven via je eigen profiel en het is ook zeer belangrijk dat het e-mailadres van je profiel juist is. Via die weg krijg je dan een Microsoft Teams uitnodiging om deel te nemen aan de online bijscholing.

Kan je niet aan je profiel? Stuur dan een mail met alle info naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Deze bijscholing kost 35 euro voor leden en 50 euro voor niet-leden. Na het volgen van de bijscholing wordt er een pocketmask met HMEF naar een postpunt in je buurt gestuurd.

Deze bijscholing telt als de jaarlijkse bijscholing om je voor de VLAREM-wetgeving in orde te stellen.

Keep it Safe.

 

Het RedFed Team

Moest het niet van de mondmaskers afhangen dan zagen we enkel blije gezichten afgelopen weekend. Je moest ook af en toe drie keer kijken om te weten wie er achter het masker schuil hield. Desonodanks genoten zowel atleten, sporters, helpers, officials, organisatoren zichtbaar van het BK. Het weer was ons ook gunstig gezind en dit alles op een mooie locatie maakte het een top weekend voor de Belgische reddingssport. 140 atleten zetten met veel plezier hun mondmasker op en ontsmetten zonder protesteren ongeveer 100x keer hun handen om alles zo coronaproof te houden. Eenmaal de maskers afmochten veranderde het blije gezicht hier en daar naar een ernstige blik met de focus op het parcours en de tegenstanders. De uitdagende omstandigheden op zaterdag zorgde voor wat vertraging maar de spektakelwaarde steeg hierdoor ook. De golven en de stroming maakte elke fout tot een kostbare fout. Tijdens de oceanman viel menigeen uit de surf ski en bij het zwemgedeelte was het enorm moeilijk om een rechte lijn te zwemmen. De sterke stroming, veroorzaakt door de mooie pier van Blankenberge, verraste veel sporters en liet hen zowel tegen stroom in peddelen, boarden en zwemmen. Het onderdeel Beach Flags, wat de meeste vragen opriep bij het corona proof organiseren, verliep uiteindelijk goed. De wind van de afgelopen week had de anders mooie vlakke arena een beetje omgetoverd tot een soort van kuip. Toch wisten de officials er een mooi parcours in op te bouwen en de wedstrijd zelf verliep vlot. Zowel de handen als de stokjes werden na elke run ontsmet. 

De tweede dag begon veel rustiger en verliep ook zonder vertragingen. De uitgestelde proef van zaterdag werd er met speels gemak tussenin geprogrammeerd.Ook hier zagen we tijdens de sprint de invloed van de wind van afgelopen week. De sprinters moesten ook hier rekening houden met twee lichtglooiende golven. Tegen het einde van de namiddag werd de zee weer wat wilder en dat maakte het weer leuker voor de surf ski race en de aflossingen. Het verschil tussen de atleten die deze zomer aan zee getraind hebben en zij die enkel in een meer of kanaal konden trainen was duidelijk merkbaar. Het ging duidelijk ten koste aan stabiliteit al kon dat de pret niet bederven. Iedereen was blij om na 6 maanden competitiepauze de draad eindelijk terug op te pikken. Tijdens het trekken van de foto's werd ook rekening gehouden met de GDPR. Atleten die niet op de foto wilden werden vakkundig weggewerkt.

118894193 2722574571326948 2429957577773324892 nDe talrijke Belgische titels werden als volgt verdeeld onder de clubs:

 • COAST: 23
 • BRC: 16
 • LSC: 15
 • RCTAL:14
 • VZWDH: 12
 • LERC: 11
 • BOUST: 3
 • STH: 3
 • PORC: 1 

 

 

 

 

We bedanken de Vrije Zwemmers Wenduine, onder leiding van Karel Logghe, de O'neill Beach Club en stad Blankenberge voor de ontvangst en de organisatie. We bedanken de clubs voor hun aanwezigheid, voor het leveren van de nodige officials en voor het begripvol omgaan met de coronamaatregelen.

We kijken nu uit naar de volgende uitdaging om de zwembadwedstrijden coronaproof te organiseren. Ook hier moeten we rekening houden met de wetgeving en de interne regels van de zwembaden waar de wedstrijden georganiseerd worden en moeten ook rekening houden met een eventuele derde piek. Het is alleszins de bedoeling om alle wedstrijden door te laten gaan al zal hier en daar het format aangepast worden. We houden jullie op de hoogte van de evoluties.

 

 

BK Openwater

Blankenberge is dit jaar gastheer voor het BK Reddend zwemmen openwater. De organisatie is druk in de weer geweest om alles coronaproof te maken zodat de reddend zwemmers op 5 en 6 september 2020 toch nog een wedstrijd aan zee kunnen meepikken. Met een mooie opkomst van 140 deelnemers komende uit 10 verschillende clubs kunnen we zeer tevreden zijn. Ook qua officials en medewerkers kunnen we rekenen op voldoende mankracht om alles op een veilige manier te laten verlopen.

Een spectakelsport als reddend zwemmen zonder toeschouwers organiseren wordt een grote uitdaging. De meeste voorbijgangers blijven immers maar wat graag staan bij onze kleurrijke sport hangen. Een Covid Safety Team zal echter alle toeschouwers op een veilige afstand houden. 

Alle deelnemers, medewerkers en officials krijgen een RedFed mondneusmasker aangeboden en de aanwezige begeleiders zullen die moeten aanschaffen ter plaatse voor 5 euro. Enkel op die manier kunnen we mensen uit onze eigen organisatie gaan onderscheiden van toeschouwers. 

Blankenberge stelt zelf ook alles in het werk om RedFed optimaal te ondersteunen. Na 3 edities van de Oxbow Lifeaving Beach Tour in 2006, 2007 en 2008 strijken we nog eens neer aan de iconische pier van Blankenberge voor een weekend vol prachtprestaties. 

Het protocol, veiligheidsplan en de reeksen kunnen jullie weldra terugvinden op de activiteitenkalender. 

We ontvangen jullie graag op 5-6 september aan de O'Neill Beachclub: Zeedijk 245, 8370 Blankenberge.

 

                                                                                                                                          

Het BK Ocean is gepland en gaat door op 5 en 6 september 2020 te Blankenberge.

Om ervoor te zorgen dat dit kampioenschap zo veilig mogelijk kan verlopen werkt RedFed nauw samen met de verschillende diensten en werd er een Covid riskmodel opgesteld. Een week voor het kampioenschap zal het protocol, dat nageleefd moet worden, doorgestuurd worden naar iedereen, zodat we de wedstrijden zo veilig mogelijk kunnen laten doorgaan.

RedFed zoekt leuke ideeën om elkaar uit te dagen binnen onze reddingssport! Dit mag een uitdaging zijn om alleen, per twee of met heel het gezin samen te doen.

Heb jij inspiratie? Maak een uitdagend filmpje en stuur het naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Het beste filmpje wordt bezorgd aan Radio 2 en komt op de Radio2 app zodat heel Vlaanderen door u deze zomer zal uitgedaagd worden!

Op vrijdag 14 augustus komt onze topatleet en BV Joni Ceusters aan het woord op Radio 2 "Zot veel Vakantie". Hierbij zal eveneens onze challenge aangekondigd worden.

Succes en een fijne zomervakantie met héél veel zwemplezier toegewenst!

Ik mis onze sport, jij ook? Wij zitten bij RedFed echter niet stil en werken achter de schermen met onderstaande gegevens, zodat we onze geliefde sport hopelijk snel terug kunnen beoefenen.

#blijfsporten: update 8 juni 2020

1 juli (fase 4)

 • Alle sportactiviteiten kunnen hervat worden, zonder dat social distance hierbij moet toegepast worden. Kleedkamers en douches worden opnieuw toegankelijk. De sportbubbel kan vergroot worden tot maximum 50 personen in een activiteit.
 • Zwembaden kunnen terug open.
 • Alle wedstrijden kunnen opnieuw plaatsvinden, ook bij sporten waar de social distance niet kan gegarandeerd worden. Bij competities geldt er geen limiet op het aantal deelnemende sporters. Bij deze wedstrijden mogen maximaal 200 zittende toeschouwers aanwezig zijn.
 • Sportkampen zijn opnieuw mogelijk in bubbels tot 50 deelnemers.

1 augustus (fase 5)

 • Sportevenementen met een beperkt aantal deelnemers/toeschouwers zullen naar analogie met grotere bijeenkomsten zoals lokale kermissen opnieuw mogelijk worden, mits strikte voorwaarden.
 • Massasportevenementen blijven sowieso verboden tot 31 augustus.

Sporten is belangrijk, maar niet belangrijk genoeg om mensenlevens te riskeren.

Ik duim alvast dat bovenstaande regels behouden blijven en dat we het reddend zwemmen weer kunnen oppakken.

Karel Logghe (Voorzitter RedFed)

Na de Nationale Veiligheidsraad van afgelopen woensdag maakte premier Wilmès bekend dat vanaf maandag 18 mei fase 2 van het afbouwplan opgestart wordt.

Dit betekent dat:

 • Reguliere sporttrainingen en -lessen in de buitenlucht en in clubverband mogen worden hervat, als ze de veiligheidsafstand van 1,5 meter respecteren en als er een coach aanwezig is.
  • De groepen mogen niet groter zijn dan 20 personen (inclusief de coach of begeleider).
  • De sportclubs die opengaan, moeten de veiligheid van hun sporters kunnen garanderen.
  • Douches, kleedkamers en de kantines blijven nog gesloten tot nader order.
  • Het sportmateriaal moet vóór en na het sporten proper gemaakt worden.
 • We weten ook al dat alle sportieve en recreatieve evenementen verboden zijn tot en met 30 juni.
 • We weten nog niet in welke fase en onder welke voorwaarden zomerstages en jeugdkampen kunnen doorgaan, en wanneer de zwembaden weer open kunnen gaan.

Van zodra we meer duidelijkheid hebben over het ministerieel besluit en de veelgestelde vragen die nog gepubliceerd moeten worden, kan je steeds op de website van Sport Vlaanderen (klik hier) meer informatie vinden.

In samenspraak met onze partners werd een plan van aanpak ontwikkeld. Van zodra we de toestemming krijgen om jullie bij te scholen met de nieuwe richtlijnen voor redding, EHBO en reanimatie in tijden van Corona, zullen we met RedFed aan ijltempo starten met deze specifieke bijscholingen zodat men de veiligheid kan blijven waarborgen in alle Vlaamse zwembaden.

Ik heb er alle vertrouwen in dat de Veiligheidsraad ons weldra terug laat opstarten. Heb dus nog even geduld, want het welzijn van de baders als van jullie staat voorop!

Aarzel niet om ons te contacteren met eventuele vragen.

Keep safe and stay healthy!

Achter de schermen is RedFed al enige tijd bezig om te kijken hoe we de situatie rond Covid-19 aanpakken op het vlak van hulpverlening. Dat dit niet evident zal zijn, daar zijn we van overtuigd!

Er werd een handleiding opgesteld voor leken, hulpverleners en redders in tijden van Corona om een duidelijk kader te vormen. 

Deze handleiding bevat de volgende hoofdstukken.

 1. Hoe een Covid-19-infectie herkennen?
 2. Preventieve maatregelen
 3. Mogelijk besmet, wat nu?
 4. Gevolgen voor de eerstehulpverlening
 5. Gevolgen voor de reanimatie

Raadpleeg hier de volledige handleiding.

Er werden ook algoritmes opgemaakt. Download het algoritme voor:

 • de reanimatie door 1 redder bij een volwassene, kind of baby met mogelijk Covid-19 (klik hier);
 • de reanimatie door 2 redders bij een volwassen drenkeling, kind of baby met mogelijk Covid-19 (klik hier);
 • de reanimatie door 2 redders bij een volwassene met mogelijk Covid-19 (klik hier).