Is jouw club op zoek naar een handige budgettaire tool om jullie toekomstplannen beter op te volgen? Gebruik dan Goalplanner, de gloednieuwe online tool van de Vlaamse Sportfederatie. Gebruiksvriendelijk en werkbaar voor iedereen binnen jouw club.

Wat is jouw Goal?

Veel sportclubs dromen volop van de toekomst: een gloednieuw trainingsveld, 3 extra goed opgeleide trainers, 20% meer leden, de organisatie van een groot tornooi... Maar zijn deze dromen ook praktisch en financieel haalbaar? Een antwoord op deze vraag is niet altijd eenvoudig. Ook rijst regelmatig de vraag: "Hebben we daar wel budget voor?".
Wat jouw doel ook is. Met Goalplanner ontdek je in enkele klikken hoe realistisch jouw dromen zijn. En vooral wanneer ze kunnen uitkomen op basis van de inkomsten en uitgaven van jouw club.

Wat kan je daar zoal mee?

Veel hoor. Deze online budgettaire tool is op maat gemaakt van sportclubs. Een blik op de functionaliteiten:

 • Visualiseer de financiële situatie van je club in heldere grafieken.
 • Plan je doelstellingen en projecten realistisch in en volg financieel op.
 • Simuleer snel het effect van vb. stijgende ledenaantallen of andere parameters.
 • Werk samen met alle vrijwilligers aan hetzelfde doel.

Daarbovenop is het een werkbare tool voor iedereen. Een eetfestijn of jeugdtornooi op komst? Met de tool kun je de organiserende leden toegang geven om zelf het actiebudget te beheren en een correcte inschatting te doen.

Ook het budget is op maat van sportclubs. Goalplanner is gratis tot en met 31 december 2022. Zonder verdere aankoopverplichting. Daarna betalen clubs 20 euro per jaar.

Meer informatie

Ontdek er alles over op de website van de Vlaamse Sportfederatie of bekijk al even al even deze leuke introductievideo: https://www.youtube.com/watch?v=UJvKXRQPQB0.

 

Wij weten het al langer dan vandaag. Sporters beleven meer in een sportclub, en zeker in een reddings- of reddersclub. Daarom organiseert Sport Vlaanderen dit jaar opnieuw de ‘Maand van de Sportclub’. Een maand waarin sportclubs in de kijker worden gezet en sporters warm worden gemaakt om lid te worden.

Zet ook jouw sportclub en het reddend zwemmen in de kijker tijdens de ‘Maand van de Sportclub’.

Je sportclub kan op 2 manieren deelnemen:

 • Als deelnemer: Je stelt de gewone clubtrainingen open voor iedereen die eens wil proeven van het sportaanbod en de beleving in je sportclub.
 • Als ambassadeur: Je organiseert minstens 1 activiteit die afwijkt van de normale clubwerking (bv. vriendjesdag, opendeurdag, initiaties of demo’s op scholen, deelname aan een activiteit van de sportdienst, …)

Sport Vlaanderen zorgt voor:

 • Affiches van de actie.
 • Online promotiemateriaal voor je website en sociale media.
 • Vermelding van je club op de website van Sport Vlaanderen.
 • Een spandoek als je inschrijft voor 1 augustus. (Wanneer je als ambassadeur inschrijft voor 1 juli ontvang je een spandoek met de naam van de club op.)
 • Sport Vlaanderen promoot de actie op Vlaams niveau (regionale TV, De Zondag, radio, …).
 • Elke deelnemende club maakt kans op een waardebon en/of opleidingscheque van de Vlaamse Trainersschool.

Meer info vind je op Deelnemen als sportclub | Sport Vlaanderen

Zin om het nieuwe seizoen te starten met een voorsprong? Doe dan mee aan de ‘Maand van de Sportclub’. Het is de ideale manier om jouw sportclub in de kijker te zetten en om nieuwe leden aan te trekken. Schrijf je snel in Inschrijvingsformulier MVDS sportclubs | Sport Vlaanderen

Onze Belgische atleten bereiden zich voor om het onderste uit de kan te halen in het Olympisch zwembad van The Birmingham CrossPlex. Het damesteam zet in op een podium op de 4x25m popaflossing terwijl de heren daar ook in de top-5 willen belanden. De Vlaamse Bo Van de Plas droomt stiekem van een top-5 op één van haar individuele nummers.
De World Games vinden plaats van 7 tot 17 juli in Birmingham (USA). Lifesaving staat gepland op 10 en 11 juli. Dat wordt dus samen nagelbijten voor onze Belgische toppers tijdens de FILCOW in Oostende.

Volgen jullie al Lifesaving Team Belgium op Facebook en Instagram? Moedig mee onze nationale helden aan op hun weg naar de World Games 2022!

Onze redders zijn van onschatbare waarde en verdienen zéker wat extra aandacht. In 2019 nam Sportoase het initiatief om een “Dag van de Redder” te organiseren. RedFed vond dit een fantastisch initiatief en sprong meteen mee op de kar. We riepen iedereen op om zoveel mogelijk foto’s en berichten te plaatsen op sociale media met de hashtag #DagvandeRedder.

Als Vlaamse Reddingsfederatie willen we dit jaar heel graag opnieuw een oproep doen bij de 250 Vlaamse zwembaden, recreatiedomeinen, meren, plassen, scholen, thermen, vzw’s,… die lid zijn van RedFed.

VOOR WAT?

Op de Dag van de Redder uiten we alleen maar respect en waardering voor onze redders.
Onze redders staan elke dag paraat om de veiligheid te garanderen voor elke zwembadbezoeker. Een enorme verantwoordelijkheid die nog veel te vaak onderschat wordt.

WANNEER?

Op maandag 30 mei 2022 maken we er een geel-rode (dit zijn de internationale kleuren van de redder) dag van.

WAT VERWACHTEN WE VAN JULLIE?

Heb je redders in je organisatie of bedrijf? Dan kan je meedoen aan de Dag van de Redder!
Wat kan je doen?

 • Neem een mooie foto van je redder(steam), voeg het logo van de Dag van de Redder toe en plaats je foto op 30 mei op je eigen sociale media met de hashtag #DagvandeRedder.
 • Maak de Dag van de Redder bekend bij je zwembadbezoekers zodat onze redders de appreciatie ook écht voelen op 30 mei.
  • Bijvoorbeeld door de bezoekers een bedankingswoordje te laten schrijven op een groot blad papier in de inkomhal. Dit papier kan nadien verhuizen naar de refter zodat onze redders nog een jaartje kunnen nagenieten.
  • Of bijvoorbeeld door de kleine bezoekers een ‘high five’ te laten geven bij de redder die aan het bad staat.
  • Of bijvoorbeeld door de bezoekers een foto te laten nemen in een échte hoge reddersstoel met een échte redders-outfit.
  • Of …

WAT VOORZIET REDFED?

Via deze link kom je in onze infoheek terecht. Je kan hier het logo (wit of transparante achtergrond) downloaden. Alsook een Facebook-cover met het opschrift “Bedankt aan onze helden…”.
RedFed deelt alle foto’s op haar eigen communicatiekanalen met de hashtag #DagvandeRedder zodat we heel Facebook en Instagram geel-rood laten kleuren.

Steunen jullie mee onze campagne? Onze redders en RedFed danken jullie voor de support!

Je kan sporten, maar je kan ook sportclubben. Het startschot van de promocampagne #sportclubbing is officieel gegeven.

Met maar liefst 32 verschillende sporten wordt de diversiteit aan sporten en meteen ook het plezier en groepsgevoel in de sportclub naar voor gebracht. Vind jij onze 2 lifesavers terug in het filmpje? Wie zoekt die vindt...

Als sportfederatie hebben we de eerste jeugdsport kwaliteitslabels toegekend voor het jaar 2021. 12 clubs tekenden in voor ons gloednieuw jeugdsportproject "Kwaliteitslabels", waarvan 12 clubs een kwaliteitslabel behaalden voor hun recreatiewerking en 9 clubs een kwaliteitslabel behaalden voor hun competitiewerking

Is jouw club ook een superclub? Op maandagavond 7 maart houdt RedFed een online infomoment voor haar clubs. Tijdens dit infomoment wordt het jeugdsportsubsidiedosser voor het sportjaar 2022 voorgesteld, aangevuld met een praktisch gedeelte over het digitaal invullen van het subsidiedossier in LAP.

De vergadering gaat door via MS Teams. Een uitnodiging van de vergadering ontvang je de dag zelf.

Iedereen kan gratis deelnemen. Inschrijven doe je via je persoonlijk profiel in Mijn RedFed.

Een nieuw jaar gaat van start. Maar... onze reddersbijscholingen en -opleidingen voor het jaar 2022 staan voorlopig nog 'on hold'. 

Na een jaar met alleen maar online bijscholingen, willen we heel graag terug fysieke reddersbijscholingen (duurtijd 4u) organiseren in 2022. Door de huidige maatregelen mogen we nog niet starten met onze fysieke reddersbijscholingen. Wil je al wel graag de inhoud van de bijscholingen voor 2022 weten? Neem dan zeker een kijkje op onze webpagina.

Verder wachten we vol ongeduld op de nieuwe richtlijnen van het Overlegcomité om er samen met jullie - en onze reddingsclubs - voor 200% in te vliegen! 

UPDATE 06/01: We starten vanaf 16 januari 2022 met onze fysieke reddersbijscholingen, mits het naleven van enkele strikte regels. De docent geeft hierover meer uitleg.

Stay safe!

Het RedFed-secretariaat gaat er even tussenuit. Het secretariaat zal gesloten zijn van 24 december tot en met 2 januari. Vanaf 3 januari zijn we terug telefonisch bereikbaar.

We wensen al onze leden en partners het allerbeste voor het nieuwe jaar!

 

Vanaf 2022 willen we al onze communicatie nog beter maken! We slaan de handen in elkaar en gaan op zoek naar enkele vrijwilligers die ons team communicatie wil versterken.

We starten met een werkgroep die in de maand december tweemaal online zal samenkomen om ons communicatieplan op punt te stellen.
Je kan hier uiteraard ook vrijblijvend aan deelnemen om jouw mening te geven.

Nadien gaat ieder op zich aan de slag met zijn/haar eigen takenpakket: influencers, ambassadeurs, medewerkers en IT-deskundigen. We hopen op zoveel mogelijk krachten beroep te kunnen doen.

Ben jij geïnteresseerd om ons team te vervoegen? Laat dan zeker van je horen tegen 01/12/2021 via mail (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Er komt een nieuwe Week van de Official aan. Van 1 tot 10 oktober 2021 zetten we onze officials op het hoogste schavotje.

Dit jaar geven we hen allemaal een welverdiende medaille voor hun 100% inzet en expertise tijdens onze wedstrijden reddend zwemmen. Zonder onze officials zouden er geen wedstrijden zijn. Officials zijn dus zeer belangrijk en verdienen daarom ook eens een medaille. Doen jullie ook mee om jullie officials extra in de bloemetjes te zetten? Bezoek dan zeker onze Facebook- en Instagrampagina.

Op dinsdag 5 oktober organiseert VSF samen met het Centrum Ethiek in de Sport ook een live panelgesprek voor alle officials. Meer info: www.weekvandeofficial.be

 

Het laatste EK werd in 2019 georganiseerd. Daarna kwam corona en die zette de internationale en zelfs nationale klok van veel sporten een tijdje stil. Zo ook die van het reddend zwemmen (lifesaving). Het was voor de sporters echt uitkijken naar afgelopen week. Van 12 tot 19 september stond in Castellon de la Plana (Spanje) het Europees Kampioenschap Lifesaving gepland voor Jeugd (15-18 jarigen) en voor de open categorie (16+). Het werd een kampioenschap om nooit te vergeten. Daar kunnen de sporters, de officials, de trainers en de supporters van getuigen.

Onze Belgen kaapten maar liefst 18 medailles weg en waren nog nooit zo succesvol. Ondanks een stijgend internationaal niveau waar veel landen topzwemmers aantrekken blijft België de aansluiting behouden dankzij een goede werking van de Vlaamse Reddingsfederatie (RedFed) en de Ligue Francophone Belge de Sauvetage (LFBS). Met een goede samenwerking tussen de Vlaamse Zwemfederatie en de Vlaamse Reddingsfederatie zouden we nog beter kunnen scoren. In een aantal landen is het zelfs 1 federatie en daar heeft het reddend zwemmen meer aanzien.

Het reddend zwemmen bestaat uit 10 wedstrijdonderdelen die afgewerkt worden in een 50m bad en 10 wedstrijdonderdelen die zich afspelen op het strand en in de zee. Waar België vroeger enkel sterk was in de zwembadproeven is dit nu meer in balans. Op Europees niveau zitten we qua openwater bij de toplanden. Het was het kampioenschap van Sammy Feys en Chloë Porton, die beide aangesloten zijn bij Flanders COAST lifesaving Team (Middelkerke). Ze wonnen elk 2 gouden medailles en 2 zilveren medailles. Chloë deed er nog een extra gouden medaille bij in de Beach sprint aflossing en Sammy won individueel ook nog brons.


Het open team dat bestaat uit maximum 6 mannen en 6 vrouwen behaalde de volgende resultaten:

Goud:

 • Chloë Porton - beach sprint dames
 • Sammy Feys - surf ski heren
 • 4x90 beach sprint Relay - dames open (Aurélie Romanini, Sofie Boogaerts, Stefanie Lindekens, Chloë Porton)

Zilver:

 • Chloë Porton: beach flags dames
 • Sammy Feys: oceanman heren
 • Rescue tube - dames open (Aurélie Romanini, Bo Van de Plas, Stefanie Lindekens, Sofie Boogaerts)
 • 4x25m pop - dames open (Aurélie Romanini, Nele Vanbuel, Stefanie Lindekens, Sofie Boogaerts)
 • Line throw - dames open (Bo Van de Plas, Aurélie Romanini)
 • Line throw - heren open (Lenz Bolckmans, Maarten Van Laethem)

Brons:

 • Sammy Feys: board race heren
 • Robbe Wilmots - beach flags heren
 • Nele Vanbuel - surf ski dames

 

Het jeugdteam dat bestaat uit maximum 6 mannen en 6 vrouwen behaalde de volgende resultaten:

Zilver:

 • Noël Clement - surf ski heren
 • Melanie Delannoy - beach flags dames
 • Rescue tube - dames jeugd (Ella Jacobs, Elise Croes, Lotte Istas, Melanie Delannoy)

Brons:

 • Line throw dames (Ella Jacobs, Lore Dumortier)
 • 4x25m pop dames jeugd (Lore Dumortier, Liezel Bracke, Ella Jacobs, Elise Croes) in een nieuw Belgisch record
 • 4x50m gordelaflossing dames jeugd (Ella Jacobs, Elise Croes, Lore Dumortier, Lotte Istas) in een nieuw Belgisch record

 

2021 staat eveneens in het teken van de kwalificaties voor de World Games. Ook op dat vlak behoudt België nog enkele kansen. De volgende 3 atleten staan voorlopig nog in de top-8 van de World Ranking, die van de Internationale Federatie (ILS) recht geeft op een World Games kwalificatie.
- Bo Van de Plas op 100m manikin tow with fins dames
- Bo Van de Plas op 200m superlifesaver dames
- Aurélie Romanini op de 50m manikin carry dames
- Corentin Stavart op de 100m manikin tow with fins heren

Daarnaast hebben de dames sterk gezwommen op hun favoriete onderdeel de 4x25m popaflossing. Ze zetten met 01’19”71 een derde snelste tijd ooit neer op dit nummer. Ze werden in de geschiedenis enkel door zichzelf geklopt tijdens de World Games van 2017 (01’19”69) en op dit kampioenschap bleek Duitsland ook sneller met 1’18”50. Hopelijk kan België in 2022 met enkele atleten naar de World Games (d.i. de Olympische Spelen voor niet-Olympische Sporten). Er komen dit jaar nog een aantal wedstrijden aan waar de Belgen selectietijden kunnen zwemmen. Op 13 en 14 november zijn we te gast in de Wezenberg te Antwerpen waar we een grote internationale wedstrijd organiseren.